Intervjuji

Njene barve / EVA AHAČEVČIČ PAKIŽ

Foto: Ana Gregorič

Ljubiteljica čevljev in kosmatih brezrokavnikov se kot diplomirana novinarka zna poigravati z besedami, strastno pa se že od otroštva igra tudi z oblačili. Njen sproščen slog, ki ga je težko ukalupiti, je verjetno eden od razlogov, da sodi v pestro družbo najbolj branih slovenskih modnih blogerk. Estetsko in življenjsko kilometrino je nabirala na mnogih domačih in svetovnih modnih dogodkih, danes pa svoj čas deli med blog Love, Eva, urednikovanje spletne izdaje revije Grazia in priprave na novo življenjsko vlogo – materinstvo.

»V zadnjem času za šopek najraje izberem potonike, a tudi sicer sem povsem zaljubljena v cvetje. Z njim me vedno kupiš!« (Foto: Katarina Veselič)

Katerega kosa oblačila se najbolj veseliš ponovno obleči po porodu?
Normalnih hlač in kril, ki zdaj ne stojijo več dobro. Tudi t. i. oversized oblačila, na katere sem sicer nora, mi v nosečnosti ne ustrezajo.

Kaj pa uniči ali »naredi« vsako (modno) podobo?
Zagotovo karakter. Bolj kakor izbor oblačil je pomembno, kako stvar nosimo in kakšen odnos imamo do sveta.

Katera barva ti predstavlja razkošje in katera je zate najuporabnejša?
Velikokrat me zadanejo močne barve – temno in kobaltno modra, močna rožnata, zelena, drzne in kraljevske barve. Barva, ki vedno deluje, ki me reši, ki je »varna«, pa je seveda črna.

Živahne barve torej »da«.
Vsekakor, a ne vedno. Velikokrat si ne želim izstopati in me živahne barve lahko spravijo v neprijetno situacijo. Nadenem si jih, ko se tako tudi počutim, ker me dvignejo, prikažejo živahnejšo.

»Super lahek računalnik je moja stalna družba in mi olajša marsikatero delovno situacijo.« 
(Foto: Katarina Veselič)

Verjetno je enako z barvitimi modnimi dodatki. Kateri je poleg nasmeha tvoj najljubši?
Nasmeh je res vse, so pa čevlji zame zelo pomembni. Zdi se mi, da nekako ločijo, ali bo slog bolj športen ali eleganten.

Katerega kosa oblačila ne bi nikoli oblekla?
Pravzaprav ga ni. So oblačila – denimo midi krila in damski klobuki –, ki jih še pred leti ne bi nikoli oblekli, zdaj so pa popularna. Pri čevljih se mi zdi napredek še večji. Pred nekaj leti so se tudi v mestih pojavili dežni škornji, zdaj pa natikači z dodatki krzna in celo ortopedski natikači, ki so vroč trend.

V bistvu meja in pravil v modi skoraj več ni. Čemu to pripisuješ?
Mislim, da to mešanje izhaja iz gole potrebe po sproščeni urejenosti. Pa tudi način življenja se tako spreminja, da mora dopuščati več manevrskega prostora. Včasih bi bilo poleg obleke »dovoljeno« obuti le elegantne sandale, zdaj brez težav obujem tudi superge.

Kaj pa ti – slediš trendom ali bolj sebi?
Jaz sem pri sebi že razčistila – absolutno sledim sebi. Če kupujem zadnje trende, ki mi ne bodo pristajali, bom denar vrgla stran.

»Organska mešanica cupuacu, karitejevega in mangovega masla mi pomaga, da je moja koža tudi med nosečnostjo svilnato mehka, gladka, prožna in napeta.«

Ali potem oblačila tudi recikliraš?
Prikrojiti jih ne dajem, čeprav sem zaradi tega kar malo jezna nase. Sem pa hrčkar, oblačila zbiram in na svojo novo priložnost tako čakajo kar dolgo.

Glede na to, da zagovarjaš karseda naraven videz, predvidevam, da na Instagramu ne uporabljaš veliko filtrov.
Tudi pri fotografiji imam najraje karseda naravno stanje, zato po potrebi popravim le osvetljenost in sence.

Vedno oblečeš to, kar si zvečer pripraviš, ali si morda kdaj tudi premisliš? Zakaj?
Velikokrat si premislim. Če se ne zbudim razpoložena za določen kos oblačila, enostavno naredim spremembo. So pa zato jutra posebno hektična, ker pogosto ne vem, kaj bi izbrala.

»Poročna prstana naju z možem tako lepo, simbolno povezujeta.«
Foto: Matjaž Očko

Ampak zato imaš verjetno za prvo pomoč v avtu še kakšno ličilo in modni dodatek ...
Ja, z mano je vedno šminka, pogosto imam s sabo tudi lak za nohte, ki ga tisti dan uporabljam, da ga lahko po potrebi popravim, vedno pa tudi superge za vožnjo.

Imaš tudi avtomobil rada takega kot modo – barvitega, včasih klasičnega, včasih divjega?
Sem vse prej kot divja voznica, pravzaprav sem zelo umirjena. Podobno sem bila tudi pri avtomobilih vajena umirjene klasike, predvsem pri barvah. Potem pa me je Škoda potisnila iz moje cone udobja z zeleno Fabio Monte Carlo. Sprva me je barva presenetila. Zdaj pa sem se v barvo do konca zaljubila, prav v dobro voljo me spravlja.