Družina na poti

Igrajmo se med vožnjo!

Otroci so polni radoživosti in veselja, ki se med vožnjo hitro spremeni v nestrpnost in tečnarjenje. Poskrbi, da jim ne bo dolgčas. Lažje je, kot si misliš!

Obstaja nešteto različic iger, ki jih je povsem varno izvajati med vožnjo, v grobem pa jih delimo na »staromodne« in tehnološko naprednejše. »Se gremo eno igrico?« je vprašanje, s katerim boš zagotovo razveselila svojega otroka oziroma otroke. Kakšno igro boste na koncu izbrali, je odvisno od poti do cilja, razmer na cesti, počutja – in seveda od starosti in želja otrok. Precej verjetno je tudi, da jih boste med potjo preizkusili kar nekaj.

Prijazno do starševskih ušes

1. Med staršem najprijaznejše zagotovo sodi igra tišine. Zmagovalec je tisti, ki zdrži najdlje brez besed. Prava izbira za stresne in naporne dni, še posebej, če imaš male sopotnike s tekmovalno žilico!

2. Glavo si boš spočila tudi ob igri branja misli. Nekdo si naj nekaj zamisli, prisotni pa z vprašanji skušajte ugotoviti, kaj je to. Vprašanja seveda postavljate, dokler ne najdete pravilnega odgovora.

3. Naslednja mirnejša igra je opazovanje okolice. Obstaja toliko različic te igre, da se jih otrok ne bo nikoli naveličal! Otroku daj na primer 10 minut časa, v tem času pa mora prešteti vse avtomobile enake barve (oblike, znamke, modela itd.), kot ga imaš sama. Če se vozite mimo naselij, lahko otrok podobnosti z vašim domom (velikost, barva fasade, okolica) išče z »mimoidočimi« hišami ali bloki.

4. Če je tvoj avto poln otrok in/ali odraslih, je zanimiva izbira avtomobilski telefonček. Od voznika najbolj oddaljena oseba si zamisli besedo ali izraz in to kar se da tiho pove drugemu, ta spet naslednjemu … Vse do voznika, ki je v verigi zadnji in na glas pove, kaj je slišal. Zaradi šumov iz okolice in glasov iz avtomobilskega radia ter posledične slabše slišnosti je smeh zagotovljen!

5. Manjši otroci, ki so začeli izkazovati aktivnejše zanimanje za svet okoli sebe, bodo uživali v preprosti igrici »Kdo vidi ...?« Sprašujete po bolj ali manj očitnih stvareh, kot so »zelena tabla«, »rumena tabla«, »rdeč prometni znak«, »moder avto«, »tovornjak« ...

6. Otroci, ki se podajajo v svet črk in abecede, bodo z navdušenjem sodelovali v naštevanju besed, ki se začnejo na določeno črko. »Kaj se začne na ...« bogati otrokov besedni zaklad in krepi njegov posluh za jezik. Sistem je preprost: na črko K se začne otrokovo ime Kaja, pa tudi konj, kakav, koleno, kolk, klobasa, kuhinja ... Obstaja seveda nekaj zahtevnejših izpeljank: iščete lahko besede, ki se končajo na izbrano črko, besede, ki se začenjajo na zadnjo besedo prejšnje besede ...

Preproste igre za krepitev družinskih vezi

1. Igrajte se igro ugotovi pesem. Navodila so preprosta: začni sama in zamrmraj začetek pesmi ali napev, prisotni pa naj uganejo, za katero gre! Od začetka do konca jo zapojte skupaj, z igro pa nadaljujte v smeri urinega kazalca.

2. Naslednja igra ni toliko odvisna od znanja, temveč od gole sreče. Napovedovalec prihodnosti je sila enostavna igra, pri kateri sprva ugasneš radio. Nato daš vsakemu nekaj časa za razmislek, katera beseda se bo po njegovem mnenju najprej pojavila v pesmi ali govoru radijskega voditelja – zmagovalec je tisti, katerega »napovedano« besedo slišite prvo!

3. Igra, ki se jo lahko z lahkoto igrajo tudi mlajši otroci z znanjem abecede, je zamenjaj besedo. Izmisli si enostavno zapomnljiv stavek, denimo »sosedovi mački je ime Alenka«. Alenka je beseda, ki se z vsakim naslednjim spremeni, kakor si sledi abeceda – naslednji po pravilih torej pove »sosedovi mački je ime Buba« in tako naprej. Če se kdo od igralcev ne more spomniti nove besede, jo ponovi ali pove napačno – takšno, ki se ne sklada s pravilnim vrstnim redom -, izgubi. Pri starejših otrocih lahko za isti stavek dodaš dve zamenljivi besedi.

Miselno zahtevnejše igre

1. Je tvoj otrok ljubitelj živali? Potem mu bo besedni safari pisan na kožo. Prvi naj pove eno žival, drugi naj nadaljuje z živaljo, ki se začne na zadnjo črko prejšnje živali. Tisti, ki prvi pove ime že izrečene živali, je izločen, ostali z igro nadaljujete. Zmaga tisti z največjim naborom živali vseh možnih barv in oblik. Igro z enakimi pravili se lahko igrate tudi z osebnimi imeni, imeni držav, rastlin, imen in priimkov zvezdnikov … Torej s čimerkoli, kar tvoj otrok resnično obvlada.

2. Igra ugani državo registrske tablice je miselni izziv za otroke z obsežnejšim geografskim znanjem. Pravila so tudi v tem primeru enostavna. Skozi okno opazujte registrske oznake mimoidočih avtomobilov, motorjev, avtobusov in tovornjakov (slednji bodo težji zalogaj, saj navadno prihajajo z vseh koncev Evrope!), kar bo na poteh na počitnice, denimo na morje ali smučanje še posebej zanimivo.

3. Za krepitev otrokovih matematičnih spretnosti je primerna igra seštevanja. Izberite naključni avto, poglejte njegovo registrsko tablico, seštejte številke in povejte rezultat. Tisti, ki se prvi zmoti, je poraženec! Primer registrske označbe: 279-UF = seštevek števil je 18. Za starejše, matematično bolj podkovane otroke naj bodo pravila nekoliko bolj zapletena in težja. Delite ali množite številke, črke pretvorite v števila …

Nevarnosti igre med vožnjo

Že drži, da avtomobilske igre krepijo medsebojne odnose, izboljšajo miselne aktivnosti in razveseljujejo. A so lahko v primeru nepazljivosti tudi življenjsko nevarne. Zato v nobenem primeru ne odvrni pogleda s ceste. Da te otrok med vožnjo ne bo motil in zahteval tvoje pozornosti ali pogledov nazaj, ga poduči o pomembnosti voznikove 100-odstotne pozornosti na cesto. Če pa je pri tvojem otroku redno na sporedu potovalna bolezen, obsolutno odsvetujemo izbiro animacije, ki od njega zahteva gledanje navzdol.

Vozni »pomagač« na zadnjih sedežih

Kdaj se tudi pripeti, da so razmere na cesti neprimerne za igro ali pa si za aktivno ukvarjanje z otrokom preprosto preutrujena, hkrati pa se moraš popolnoma osredotočiti na vožnjo. Ni problema! V tem primeru si na tablico in/ali telefon naloži katero od aplikacij. Za otroke je bo zabaven ŠKODA LittleDriver – z »malim voznikom« se bo otrok zamotil za dooolgo časa. S to aplikacijo si bo vozilo sestavil po svoje meri in se naučil pravil varne vožnje. Kako? Aplikacija imitira pravo vožnjo, in to s pomočjo podatkov, pridobljenih iz tvojega avta. Zaviranje, dodajanje plina, obračanje – vse to bo skupaj s teboj z zadnjega sedeža lahko počel tvoj otrok. Lahko bo pogledal tudi aktualne informacije o statusu vozila in te na primer spomnil, da morate kmalu po svežo zalogo goriva. S podatkom o trenutni hitrosti vozila pa bo sproti videl, ali denimo voziš prehitro.

Škodine aplikcije, vključno s ŠKODA Little Driver, si lahko naročiš iz Google Play ali App Store!