Lepota in stil

Iz avtomobila
kot iz škatlice

 

Nervozna navznoter, ker si pomečkana navzven? Nič več! Pripravili smo nekaj nasvetov, kako tudi po vsakodnevni vožnji v službo, po opravkih oziroma dolgi poti na poslovno srečanje (ali samo na zasluženi dopust) ostati zadovoljna in urejena.

1. POMOČ (na cilju)
Popackano krilo? Prepotena majica (in ti)? Umazani čevlji? Naš komplet prve pomoči te bo rešil pred marsikatero zadrego! V avtu imej vedno priročno spravljene nekaj gaze, lepljivi valjček za odstranjevanje umazanije in prahu, gobico za čiščenje čevljev, čistilne in osvežilne robčke (vlažni robčki za otroke pridejo še kako prav tudi odraslim!), dezodorant, ogledalce, krpo, majhen razpršilec z vodo (za hitro vlažno glajenje oblačil), enega tistih »slinčkov«, ki jih dobiš v restavracijah in pokrijejo celoten trup ter te bodo prijazno ščitili med zajtrkom in kavico na poti, ter komplet rezervnih oblačil za skrajno silo. Dežnik in obešalnik pa sta v avtomobilu tako rekoč že obvezna oprema.

 

2. PRIVEŽI (se)
Varnostni pas res rešuje življenja, a do tvojih skrbno izbranih oblačil ni posebej prijazen, pa naj gre za še tako kratko vožnjo. Oster rob varnostnega pasu bo bluzico pošteno zmečkal, zato svetujemo kvaliteten mehak zaščitni ovoj za pas, ki bo zmanjšal pritisk na tkanino. Preden se pripneš, pa se vedno prepričaj, če pas gladko teče čez oblačila.

 

3. PRITISNI (z rezervo)
Tvoje vozilo ima rezervno pnevmatiko (ali vsaj set za njeno popravilo), ti pa bi morala imeti v vozilu par čevljev samo za vožnjo. Ker vožnja v petkah ni ravno najlažje opravilo, imajo številne dame v vozilu že nizke »vozniške« čevlje. A ne gre samo za udobje in varnost – pomisli tudi na svoje ljube, drage, sijoče usnjene čevlje! Njihovi podplati in pete se bodo zaradi drgnjenja ob preprogo presenetljivo hitro izrabili, še posebej, če je ta iz gume. In kolikokrat se tvoji usnjeni čevlji prepognejo (in postajajo tako vse bolj zgubani), ko pritiskaš na plin, sklopko in zavoro? Priznaj si: če voziš v najboljših čevljih, si pač na najboljši poti, da jih prehitro uničiš.

 

4. PARKIRAJ (pametno)
Parkiranje v garažni hiši te lahko reši iz zadrege. Če se moraš v zadnjem hipu preobleči – in vedno je pametno imeti v avtu rezervni komplet oblačil –, ti garažna hiša pri tem omogoča precej več diskretnosti kot druga parkirišča. Poleg tega je v bližini po navadi tudi stranišče, kjer se lahko tako preoblečeš kot osvežiš. Tistih sto metrov več, ki jih boš morala zato prehoditi, bo tega še kako vrednih.

5. KAVA (na poti)
Si ne predstavljaš začetka dneva brez kave? Tudi med vožnjo? To je lahko pravi izziv, zato nikar ne pij, medtem ko obračaš volan, menjaš prestave in si nasploh aktivno udeležena v prometu (saj nočeš nesreče ne vroče črne tekočine na svoji beli srajčki, kajne?). Ogromno priložnosti za kavo ponuja čakanje pred semaforjem, med vožnjo pa naj bo tvoj lonček raje varno pričvrščen v posebej za to oblikovanem držalu.

 

6. PAKIRAJ (z glavo)
Greš na poslovno pot? Potem se na cilju rajši ukvarjaj s poslovnimi partnerji kot z zmečkanimi oblačili. Ker vseh občutljivih kosov oblačil ne moreš razobesiti po avtomobilu (nekaj pa jih vendarle lahko, zato to tudi stori), pakiraj pametno. Nikar ne skušaj vsega stlačiti v en kovček, če to pač ne gre. Oblačil namreč ne smeš preveč stisniti skupaj. Tista, ki niso občutljiva, položi na dno, vse drugo pa pazljivo zloži ali zvij. In najboljši trik? Med posamezne plasti položi plastične vrečke. Tako se oblačila ne bodo preveč stiskala, hkrati pa se bodo lahko tudi nekoliko premikala. Deluje kot botoks za oblačila!

 

7. TKANINE (brez gub)
Preden si kupila avto, si se gotovo odpeljala na testno vožnjo. Nekaj podobnega bi morala narediti z oblačili. Ko jih kupuješ, tkanino vedno stisni in jo pomečkaj v dlani. Tako bo v hipu jasno, ali imaš pred seboj tkanino, ki se rada mečka. Vsekakor pa se zavedaj, da po nekaj urah vožnje ali dela v oblačilih, narejenih iz čistega bombaža ali lana, pač ne boš videti dobro. Najboljša alternativa je bombaž z dodano drugo, po navadi umetno komponento, zaradi katere se bombažna tkanina manj mečka. Absolutni zmagovalci v boju proti gubam pa so volna, kašmir in umetne tkanine.

 

8. BARVITO (in skrito)
Statistika in izkušnje kažejo, da na naših cestah prevladujejo beli, srebrni, sivi in črni avtomobili. To pa ne pomeni, da se morajo vozniki z njimi barvno ujemati! Celo v poslovnem svetu je dandanes popolnoma sprejemljivo nositi oblačila z vzorci. Ti te poživijo, in kar je najboljše, uspešno skrijejo gube in majhne madeže. Prav tako se je vedno pametno oblačiti v plasteh. Tako se lahko hitro znebiš umazanega suknjiča ali skriješ pomečkano srajčko.