Družina na poti

Kam jih lahko pelješ?

Foto: Aerodium
Foto: www.slovenia.info
Foto: Anja Leskovar
Foto: LifeClass Portorož
Foto: STO
Foto: Podzemlje Pece
Foto: Podzemlje Pece
Foto: Turizem Podčetrtek
Foto: Muzej iluzij
Foto: Občina Grad

Tudi najboljša mama potrebuje kdaj vsaj malo pomoči! Če se sprašuješ, s kakšno dogodivščino lahko razveseliš svoje najdražje, pobrskaj med našimi idejami in gotovo najdeš kaj zanimivega in še nepreizkušenega zase in za svojo družino! Poiskali smo nekaj takšnih predlogov, ki pridejo prav v hladnejšem delu leta!

Pelji jih v svet čokolade

Kaj: obisk čokoladnice Zotter

Za koga: za sladokusce vseh vrst in starosti.

Kdaj: vse dni razen ob nedeljah in praznikih (od novembra do aprila od 9. do 19. ure, zadnja tura ob 17. uri, od maja do oktobra od 9. do 20. ure, zadnja tura ob 18. uri)

Kje: Zotter Schokoladen Manufaktur, Bergl 56, Riegersburg, Avstrija. Priporočamo pot po avtocesti do Gradca, nato po cesti A2 do Ilza, kjer zapeljete proti Walkersdorfu in Riegersburgu.

Opis: Se vam že cedi slina? Pridite pripravljeni na resno čokoladno požrtijo! Ekološka čokolada se bo v vseh mogočih oblikah mimo vas vozila dobesedno po tekočem traku, čokoladni napitki pa bodo tekli v potokih. Slovenski avdio vodič vam bo ob ogledu tovarne povedal, da čokolada nastane iz precej neokusnih plodov kakavovca, v kinu pa boste spoznali kmete, ki so pridelali kakav za vašo čokolado. In še dobronamerno opozorilo: priporočamo dopoldanski obisk, saj se otroci sicer do večera od vznemirjenja ne bodo umirili.

Cena: Za odraslega je celodnevna vstopnica blizu 16 evrov, za otroke pa od 5 do 13 evrov, odvisno od starosti.

Zanimivosti v okolici: Že z bližnjim Gradcem boste imeli več kot dovolj dela. Prav tam je namreč muzej FRida & FreD, posvečen izključno otrokom do 12 let, ki bodo tu poleg zabave, iger in predstav tudi ustvarjali in se učili. Če to še ni dovolj, bo vožnja z najdaljšo jamsko železnico v Evropi Märchen Bahn (Pravljični vlak) gotovo zapečatila uspešnost dneva.

Več informacij

Pelji jih letet

Kaj: preizkušanje vaših zmožnosti v vetrovniku

Za koga: za drzne družine, pa tudi pare in posameznike

Kdaj: vse dni, razen ponedeljka

Kje: obrtna cona Logatec

Opis: »Želim si leteti,« so sanje marsikaterega otroka. Končno mu jo lahko izpolniš! Adrenalinska dogodivščina je namreč primerna za fizično zdrave posameznike, stare vsaj 4 leta in težke od 20 kilogramov dalje. Ob prihodu vas bo inštruktor letenja seznanil z vsemi postopki, na voljo bo tudi za vsa vprašanja in morebitne dileme. Pred vstopom v vetrovnik se boste oblekli v pisan kombinezon, ki se mu bosta pridružila tudi čepka za obe ušesi. Ne le adrenalinsko doživetje, letenje bo tudi izostrilo vaš občutek za ravnotežje in koordinacijo ter pomagalo pri krepitvi hrbtih mišic!

Pozor: Hitrost pretoka zraka 200 km/h daje adrenalinske občutke, podobne kot pri prostem padu.

Cena: Odvisno od časa in dneva letenja, od 45 evrov dalje.

Zanimivosti v okolici: Na poti od Vrhnike proti Logatcu si je nujno ogledati Napoleonov drevored, ki je eden najdaljših in najbolj znanih obcestnih drevoredov pri nas. Ko prispete v Logatec, si poglejte tamkajšnji grad in še vedno delujoč Tomažinov mlin. Ljubitelji orožja vseh vrst, oblik in namembnosti pa boste ob prehodni najavi zagotovo veseli obiska Vojnega muzeja.

Več informacij

Pelji jih z avtom na vlak razgledov

Kaj: vožnja z avtovlakom z Gorenjske na Primorsko (ali obratno ali v obe smeri)

Za koga: za navdušence nad vlaki, predori in mostovi, za sovražnike dolgih voženj in ljubitelje skritih kotičkov (in za lastnike osebnih avtomobilov, kombijev, poltovornjakov in avtodomov, ki so visoki do 3 in široki do 2,4 metre)

Kdaj: vse leto z nekaj izjemami in štirikrat dnevno proti Primorski ter petkrat dnevno proti Gorenjski

Kje: iz Bohinjske Bistrice v smeri Mosta na Soči (enkrat dnevno tudi do Nove Gorice) ali v obratni smeri nazaj do Bohinjske Bistrice (od tega enkrat iz Nove Gorice)

Opis: Se ti je severna Primorska zdela vedno malenkost odročna – od koder koli si pogledala? Ker je bilo treba po zavojih in nevarnih odsekih doline Soče, ali mimo Idrije, ali pa čez Vršič, ki je po možnosti zasnežen ... Najelegantnejšo rešitev so našli že leta 1906, ko so dogradili Bohinjski predor, najdaljši železniški predor v Sloveniji. Ta je pot s Primorske na Gorenjsko in obratno bistveno olajšal. In še največja prednost te proge? Avtovlak, ki čas potovanja razpolovi! Na veselje otrok ta pot poteka po ozkih grapah, ki ponujajo izjemne poglede, po desetinah predorov in galerij ter v primeru poti proti Novi Gorici ali iz nje prečkanje Solkanskega mosta, kamnitega mostu z največjim lokom na svetu!

Kaj je treba storiti? Na vlakovno kompozicijo zapeljete z vozilom, zategnete ročno zavoro, počakate sprevodnika, ki potrka na vaše okno, ter v brezdelju uživate v vožnji in navdušenem cviljenju podmladka, ki potrebuje precej časa, da ugotovi, da se skupaj z avtom pelje na vlaku. Po isti poti se lahko nekajkrat na leto zapeljete tudi z muzejskim vlakom (na fotografiji).

Cena: Odvisno od vozila in števila oseb, a štiričlanska družina v običajnem avtomobilu in z otroki, mlajšimi od 12 let, bi plačala 19 evrov za enosmerno vozovnico z Mosta na Soči do Bohinjske Bistrice.

Zanimivosti v okolici: Na obeh straneh Julijcev jih je več kot dovolj. Tolminska korita in Blejski vintgar sta izjemni igrišči narave. Iz Nove gorice se splača zaviti v Goriška Brda, iz Bohinjske Bistrice pa v Bohinj – do korit Mostnice, do slapa Savica in na Vogel po smučarsko-sankaške užitke.

Več informacij: Slovenske železnice - spored in cenik avtovlaka

Pelji jih gledat letala!

Kaj: opazovanje pristankov in vzletov letal na Brniku

Za koga: za vse majhne in velike, ki jih ne moti malo hrupa in veliko vznemirjenja

Kdaj: Idealno je ob jasnem vremenu, pred obiskom pa se vsekakor splača preveriti tudi spored pristankov in poletov, da ujamete kar največ letal. Praviloma so prihodi zgoščeni med 10. in 12. uro ter med 16. in 17. uro, odhodi pa dopoldne in po 17. uri.

Kje: Ob vzhodni ograji pristajalne steze za opazovanje pristankov, ob zahodni pa za opazovanje vzletov. Dostop je po makadamu s strani Cerkelj ali Vodic. Če je vreme slabo, je možnost opazovanja tudi s terase letališke stavbe, a z nekoliko drugačnim razgledom.

Opis: »Prihaaaajaaaa! Vidim luči!« bodo kričali otroci, če jih boš odpeljala ob pisto našega največjega letališča. Hrumenje prihajajočega ali odhajajočega letala je nadvse vznemirljivo že za odrasle, ki so pri nas združeni v skupini Planespotters Team, za otroke pa je opazovanje letala le nekaj deset metrov nad glavo doživetje, ki ga bo gotovo treba ponoviti. Če temu dodaš še mini piknik (ob mokrih pogojih lahko tudi v prtljažniku), bo dan zanje popoln. Priporočamo le, da predvsem mlajše otroke pripraviš na nekaj hrupa – da edinstvenega dogodka ne bo zaznamovala tesnoba ali strah.

Cena: Brezplačno, v primeru vstopa na letališče je strošek parkiranje.

Zanimivosti v okolici: Če želite dan res dobro izkoristiti, predlagamo, da je letališče zadnja postojanka, saj boš otroke težko odtrgala od hrumenja velikih ptic. V okolici je namreč moč doživeti in videti še marsikaj: Motokros proga Brnik – za adrenalina željne opazovalce in motoriste, Stari grad nad Smlednikom s pešpotjo med kapelicami Kalvarije, Zbiljsko jezero z izposojo lesenih čolnov in park Brdo pri Kranju z vožnjo s kočijo in prijetnimi potmi med jezerci.

Več informacij: Letališče Jožeta Pučnika - prihodi in odhodi letal

Pelji jih na razvajanje

Kaj: wellness za otroke

Za koga: za starše in njihove malčke

Kdaj: vse leto

Kje: Lifeclass Portorož

Opis: Si vedela, da se lahko v tamkajšnjem wellnessu razvajajo tudi otroci? Skočili bodo lahko v termalno Pramorje, se zabavali v bazenskem kompleksu z ogrevano morsko vodo, bodrili svoje čute v barvni kopeli s tisočerimi barvnimi mehurčki, lahko pa jim privoščiš tudi masažo.

Cena: od 19 evrov dalje, odvisno od izbire tretmaja

Zanimivosti v okolici: Čeprav je slovenska obala dolga samo dobrih 46 kilometrov, zanimive ponudbe in slikovitih prizorov ne zmanjka. Eden lepših je zagotovo krajinski park Sečoveljske soline, kjer je mogoče kupiti tudi kakovostno piransko sol in solni cvet ter si ogledati Muzej solinarstva (ta je odprt le do 31. oktobra!). Poleg sprehoda ob obali le malce bolj proti notranjosti obstajajo tudi številne zanimive tematske poti, prava pustolovščina za celotno družino pa bo obisk pokopališča školjk v Ankaranu.

Več informacij

Pelji jih nazaj v otroški raj

Kaj: Zlodejeva dežela na Rogli

Za koga: predvsem za otroke vseh starosti, čeprav tudi odrasli ne bodo ostali ravnodušni

Kdaj: V vseh letnih časih, je pa pozimi tu najbolj pravljično. Posebno pestro je med vikendi (petek, sobota, nedelja od 12. do 14. ure).

Kje: V otroških hiškah, v snežnem parku in med stoletnimi smrekami smučarskega središča Rogla. Z avtoceste zapelješ na izvozu za Slovenske Konjice, nato pa te pot vodi skozi Zreče skoraj do vrha Pohorja.

Opis: Če komu na zasneženi Rogli spodrsne, je kriv nepoboljšljivi porednež Zlodej. Čeprav zna tu in tam nagajati, pa je v njegovi deželi vendarle vse tako, kot mora biti. Otroci se lahko brezskrbno sankajo in smučajo na preprostih progah ter se preizkusijo na otroškem poligonu in vrtiljaku. Vsak konec tedna Zlodej skupaj z otroki peče piškote, posluša pravljice in se igra zabavne snežne igre. Z njim (ali sami) pa se lahko kadar koli podate v pravo mini pohorsko vasico z devetimi po lesu dišečimi hiškami in s cerkvico na sredini. V vsaki hiški čakajo igre, ki bodo razgibale mlade možgane, in zgodbe iz življenja pravih Pohorcev: gozdarja, babice kuharice, godcev, pastirja, zeliščarja, mlinarja, kmeta, kovača in škrata.

Cena: Vstop v Zlodejevo deželo (tudi v otroški smučarski park) je brezplačen.

Zanimivosti v okolici: Če doživetij še ni dovolj ali če greste za več dni (to se vsekakor splača!), lahko obiščete ranč Kaja in Grom na Pesku, kjer se družite s konji, ki lahko pogumne (in starejše od 6 let) po gozdovih celo odvlečejo na smučeh. Za zimske avanturiste: do visokogorskega barja z Lovrenškimi jezeri vodi krožna pot, ki jo z otroki prehodite v slabih štirih urah (pred odhodom preverite stanje pešpoti, posebno, če je zasnežena). Povzpnete se lahko tudi na razgledni stolp na Rogli, potem pa si premražene kosti ogrejete v Termah Zreče, ki veljajo za otrokom prijazno kopališče.

Več informacij

Pelji jih s kajakom po rudniku

Kaj: ogled rudnika s kajakom

Za koga: družine ter otroke nad 10 let starosti in več kot 150 cm višine

Kdaj: na povpraševanje

Kje: pred rudarskim muzejem na Glančniku v Mežici

Opis: Pred 23 leti so v mežiških rudnikih prenehali s črpanjem vode, zato je ta zalila spodnje dele. Nastala so čarobna podzemna jezera, ki si jih je mogoče ogledati s kajakom. Ob začetku pravega podzemnega popotovanja se boste sprva vkrcala na rudarski vlak, ki vas bo popeljal po 3,5 kilometra dolgem rovu. Sledil bo skoraj 100-metrski spust po stopnicah, nato pa preoblačenje v zaščitne obleke in spust v rov, zalit z vodo.

Pozor: Od 3. decembra 2017 do 20. februarja 2018 bo rudniški muzej zaprt!

Cena: 42 evrov na osebo, malica je vključena

Več informacij

Pelji jih na kolesarjenje pod zemljo

Kje: infocenter Geoparka Karavanke in Podzemlje Pece na Glančniku v Mežici

Opis: Ogled opuščenih in skrivnostnih rovov pod Peco je mogoč tudi z gorskim kolesom! Spremljal vas bo vodnik, dve uri in pol trajajočo pot pa vam bo osvetljevala naglavna svetilka. Ker je v jami vseskozi okoli 10 stopinj Celzija, s seboj vzemite topla športna oblačila in kolesarske rokavice, ki bodo pokrivale celotne dlani in prste.

Pozor: Od 3. decembra 2017 do 20. februarja 2018 bo rudniški muzej zaprt!

Cena: odvisno od velikosti skupine, od 20 evrov na osebo; izposoja kolesa stane 10 evrov

Zanimivosti v okolici: : Otroke bo navdušila ogromna knapovska malica, ki jo boste zaužili globoko pod zemljo. Če tvoji družini ni do podzemnih dogodivščin, se lahko odpravite na enodnevni vodeni izlet po Geoparku Karavanke. Obiskali boste rudarsko vas, razstavo »mati fabrika«, Ravne na Koroškem, jamo in terme v Železni kapli

Več informacij

Pelji jih v deželo pravljic

Kaj: izlet na Kozjansko

Za koga: ljubitelje živali in dobre hrane

Kdaj: kadarkoli

Kje: Podčetrtek, Olimje in bližnja okolica

Opis: Če še niste bili tam, obisk Kozjanskega obvezno umesti na seznam. Starši boste uživali v razvajanju, otroci pa v čofotanju v Termah Olimia in ob hranjenju divjadi na Jelenovem Grebenu. Priporočamo tudi ogled minoritskega samostana Olimje in njihove Božje lekarnice. Malo naprej od samostana boste sredi gozda vstopili v Deželo pravljic in domišljije. Otroci se bodo še posebej razveselili dobrodošlice palčka na balkonu, ki jih bo povabil na spoznavanje butalskega župana. Spoznali boste tudi sedem palčkov in Sneguljčico, Fič Firiča, Bedanca in ostale pravljične junake. Obiščite tudi omamno dišečo Čokoladnico Olimje z vsemi možnimi oblikami in vrstami te sladke pregrehe.

Cena: odvisno od stopnje lakote in okusa

Več informacij

Pelji jih z gokarti

Kaj: električni karting v notranjih prostorih

Za koga: za vse nad 8 let

Kdaj: vsak dan

Kje: ljubljanski BTC

Opis: Preživite dan nekoliko drugače! Družinske člane zato preseneti z vožnjo z gokarti. Družinsko tekmovanje na pisti vas bo dodobra nasmejalo, spravilo v boljšo voljo in pregnalo misli na sive dni.

Cena: 12 evrov na osebo

Zanimivosti v okolici: Če je tvojo družino adrenalinska akcija le še podžgala, obiščite sosednjo Areno in se pomerite v bowlingu ali se preprosto sprostite ob igranju biljarda. Čez cesto pa se nahaja tudi Kolosej, v katerem bodo zagotovo predvajali katero od otrokom zanimivih risank.

Več informacij

Pelji jih v možganski fitnes

Kaj: Pametna igralnica

Za koga: vse brihte

Kdaj: vsak dan od 9. do 22. ure

Kje: Muzej iluzij, Ljubljana

Opis: S svojo družino se pomerite v miselnih igrah, sestavljanju, nemogočih vozlih, trikih, matematičnih igrah in vseh mogočih didaktičnih konceptih, ki hkrati obnorijo in spametujejo.

Cena: Odrasli 9,5, otroci od 5 do 15 leta 5,5 evra. Družinska vstopnica stane 23,5 evra.

Zanimivosti v okolici: Če vam možganske telovadbe v pametni igralnici ni bilo dovolj, so na istem naslovu, v ljubljanskem Muzeju iluzij, pripravili še marsikaj, med drugim tudi sobo, ki premaguje gravitacijo, zabavat se lahko greste v neskončno disko sobo, si ogledate številne foto iluzije in svojo pravo podobo uzrete v iskrenem ogledalu. Če vas nič ne presuni, vam bo glavo skupaj z nogami zagotovo zavrtel vortex predor.

Več informacij

Pelji jih ustvarjat

Kaj: lončarska delavnica

Za koga: Packarije morajo biti dovoljene za vse, kajne?

Kdaj: vsak dan razen nedelje (ura vodene delavnice je odvisna od programa)

Kje: lončarski atelje v Slovenskem etnografskem muzeju, dostop iz kavarne SEM (Metelkova 2, Ljubljana)

Opis: Mnogi pravijo, da je delo z glino ena najbolj sproščujočih aktivnosti. Ko otroci poskušajo izoblikovati zmaje, dinozavre in superheroje, gladkost in izmuzljivost gline hitro umiri tudi najbolj nemirne prstke. Če so ti že nekoliko spretnejši, pa se lahko celo preizkusijo v lončarjenju na lončarskem vretenu. Zdi se preprosto, a je daleč od tega. Toda z ustreznim vodenjem se da usvojiti tudi to veščino.

Cena: Cena za otroško delavnico je 5 evrov, cene delavnic za odrasle pa so različne, saj so tudi programi raznoliki.

Zanimivosti v okolici: Če bi s spoznavanjem dediščine nadaljevali, lahko obiščete še Slovenski etnografski muzej, kjer najdete zanimive razstave o človeškem izročilu in kulturi. V Narodnem muzeju Slovenije lahko med drugim vidite tudi čisto pravo mumijo. Na poti proti Ljubljanici se splača ustaviti v Hiši eksperimentov, od koder boš otroke le stežka zvabila (zna pa presenetiti tudi tebe!).

Če reko prečkate, pa se z vzpenjačo ali peš podajte na Ljubljanski grad, od koder boste lahko s pomočjo širokega razgleda ugotavljali imena hribov okoli Ljubljanske kotline.

Več informacij

Pelji jih v vulkan

Kaj: doživetje vulkanskega izbruha sredi Goričkega (Doživljajski park Vulkanija)

Za koga: za željne ekplozivne razburljivosti (brez starostne omejitve)

Kdaj: Vse dni razen ponedeljka od 10. do 18. ure (zadnji vstop ob 16.30), razpoložljivost preveri na spletni strani.

Kje: Kraj Grad (Grad 174); s pomurske avtoceste na izvozu za Gornjo Radgono zapelji v osrčje Goričkega.

Opis: Krtek Oli, maskota Vulkanije, vas povabi v Zemljino notranjost, v krater vulkana, ki je na Goričkem bruhal pred 3 milijoni let. Oliju neprestano sledi čarovnica Eza, ki želi priti do dragocenih vulkanskih kristalov. A prava drama se šele začne ... V Vulkaniji s posebno tridimenzionalno tehniko otroci vidijo veliki pok, z interaktivnimi in domiselnimi igricami doživijo izbruh vulkana, potem pa se kar sprehodijo skozi lavino cev. Pripravi se, eksplozivno bo!

Cena: Odvisno od ponudbe; celotna družina z dvema otrokoma bo vstopila za 25 evrov.

Zanimivosti v okolici: Grad Grad je največji grad v Sloveniji in ima toliko sob, kolikor je dni v letu. Ob Bukovniškem jezeru boste po mirnem sprehodu po gozdni učni poti lahko zavili v pustolovski park (za starejše od 4 let). Za pretegovanje mišic pa bodo idealne Moravske toplice.

Več informacij

Pelji jih na sveži morski zrak

Kaj: sprehod po Lungomaru

Za koga: ljubitelje pohajkovanja in morskih razgledov

Kdaj: med krompirjevimi počitnicami ali kadarkoli ob prijetnem vremenu

Kje: Opatija

Opis: Ob obali tega hrvaškega obmorskega mesteca (od naselja Volosko vse do Lovrana) se razteza Lungomare, 12–kilometrska pot, idealna za hitrejši ali počasnejši sprehod. Odsvetujemo le v primeru, če bo zapihala burja, zato pred odhodom pozorno spremljajte vremensko napoved.

Cena: Brezplačno. Okrepčate se lahko v bližnjih gostilnah, lahko pa tudi z doma narejeno malico.

Zanimivosti v okolici: Ker na Lungomaru kolesarjenje ni dovoljeno, se lahko z gorskimi kolesi odpravite v bližnji naravni park Učka. Tam vas čaka osem lažjih, srednje težkih in težkih stez. V parku najdete številne kulturne in naravne znamenitosti. Peš pa se boste morali odpraviti na leta 1911 zgrajeni stolp Vojak, točko, ki ponuja z naskokom najlepši razgled na širni Kvarnerjev zaliv.

Več informacij

Preberi še: Igrajmo se med vožnjo