Vožnja v slogu

Veš, kaj vse lahko voziš?

Vzemi v roke svoje vozniško dovoljenje in ga dobro poglej. Za kaj vse pravzaprav imaš izpit? Kaj pomenijo vse tiste črke? Razvozlali smo abecedo vozniškega izpita!

 

 

 

Kategorija AM: sem sodijo lahka štirikolesa in mopedi, katerih hitrost ne presega 25 km/h. Če pridobiš dovoljenje za vožnjo te kategorije, dobiš tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorije G!

Kategorija A1: z njo lahko voziš ne prav močne motorje, ki imajo prostornino motorja do 125 ccm. Ob opravljenem izpitu za A1 dobiš tudi dovoljenje za vožnjo vozil iz kategorij AM in G!

Kategorija A2: neredko predzadnja postaja motoristov, preden naredijo izpit za kategorijo A. Z opravljeno kategorijo A2 lahko voziš motorje z močjo do 35 kW. Ti so že precej hitri. S to kategorijo lahko voziš vsa prej omenjena vozila!

Kategorija A: omogoča vožnjo katerih koli motornih koles, tudi tistih s prostornino motorja nad 1000 kubičnimi centimetri. Ko narediš kategorijo A, ti v vozniško dovoljenje vpišejo tudi kategorije AM, A1, A2!

 

 

 

Kategorija B1: v to kategorijo spadajo prav vsi štirikolesniki. Z njo pridobiš tudi dovoljenje za vožnjo vozil iz kategorij AM in G!

Kategorija B: ko narediš izpit za avto, ti v vozniško dovoljenje poleg kategorije B vpišejo tudi kategorije AM, B1 in G! Sploh veš, da lahko z opravljenim izpitom za kategorijo B poleg svojega avtomobila voziš do 3,5 tone težka vozila in do največ osem potnikov - poleg sebe, seveda?

Kategorija BE: če želiš s svojim osebnim avtomobilom peljati denimo počitniško prikolico, boš morala opraviti to kategorijo.

 

 

 

Kategorija C: ko opraviš ta izpit, boš lahko vozila motorna vozila, težja od 3,5 tone, in prevažala do največ osem potnikov. Zraven boš pridobila tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorij AM, C1 in G!

Kategorija CE: ko pridobiš kategorijo C in želiš voziti prikolico, ki je težja od 750 kg, boš morala opraviti tudi izpit za CE. Z njo ti bodo v dovoljenje vpisali kategoriji BE in C1E. Če pa že imaš dovoljenje za vožnjo vozil kategorije D, se boš lahko hkrati lahko pohvalila tudi s kategorijo DE.

Kategorija C1: z njo lahko voziš (navadno) tovornjake, katerih največja dovoljena masa znaša od 3,5 do 7,5 tone.

Kategorija C1E: če si uspešno opravila kategorijo C1 in želiš na vozilo priklopiti najmanj 750 kg težko prikolico, pri čemer skupna masa vozila in prikolice ne bo presegala 12 ton, boš morala opraviti to kategorijo. Hkrati pa ti bodo vpisali tudi kategorijo BE.

 

 

 

Kategorija D: za vse, ki bi radi vozili avtobus z več kot osmimi potniki. Poleg ti bodo vpisali tudi kategorije AM, D1 in G.

Kategorija DE: avtobus s prikolico, težko vsaj 750 kg, lahko voziš samo s to kategorijo. Ko opraviš izpit, ti bodo zraven vpisali tudi kategorije BE in D1E.

Kategorija D1: želiš voziti manjši avtobus, v katerem je prostora do 16 potnikov, ali pa cestni turistični vlak? Ni problema, zraven ti prižgejo tudi zeleno luč za vožnjo vozil kategorij AM in G.

Kategorija D1E: opravi jo, kdor želi manjšemu avtobusu dodati priklopnik. Poleg pridobiš tudi kategorijo BE.

 

 

 

Kategorija F: če imate doma kmetijo, si s to kategorijo zagotovo dobro seznanjena. Sem sodijo traktorji in traktorski priklopniki. Ko uspešno opraviš izpit, dobiš še dovoljenje za upravljanje delovnih strojev in motokultivatorjev.

 

 

 

Kategorija G: z njo lahko upravljaš delovne stroje in motokultivatorje.

Vir: Zakon o voznikih, Javna agencija RS za varnost prometa

 

 

• Se še spomniš roza vozniške? Ja, lična barva – ki pa se ji izteka čas. Staro vozniško dovoljenje ima še nekaj deset tisoč Slovenk in Slovencev, rok za menjavo za polikarbonatsko kartico pa je vlada podaljšala do 19. januarja 2023.

• Vozniško dovoljenje za kategorije AM, A1, A2, A, B, B1, BE, F in G velja deset let. Ko boš dopolnila 70 let, pa boš veljavnost morala podaljševati na vsakih 5 let.

• Vozniško dovoljenje za kategorije C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 in D1E velja pet let. Ko dopolniš 65 let, pa boš veljavnost morala podaljševati na tri leta.


Tekst: Anita Andrenšek

Preberi še: Vozi me nežno