Družina na poti

Mala princeska na poti

Se tudi tvoji navihančki veselijo vsake vožnje, a bi bili radi na cilju že najkasneje pet minut po tistem, ko ste se z domačega dvorišča odpeljali novim dogodivščinam naproti?

»A je še daleč? Kako dolgo še? Bomo kmalu? Meni je doooolgčaaaas!« Katera mama ne pozna teh besed, ki jih mala princeska ali princ ponavlja vsakih nekaj minut in ki od tebe zahtevajo, da se iz voznice ali kopilotke družinske kočije preleviš še v vrhunsko animatorko z železnimi živci? Izbire ni, zato se velja na ta izziv dobro pripraviti!

Naš mali svet na kolesih

Na družinskih poteh se avtomobil spremeni v otroško sobo, jedilnico, spalnico, dnevno sobo, shrambo, igralnico in učilnico v enem. »Potovalne« miselne igre so odlične za razgibavanje možgančkov, urjenje spomina in koncentracije. Otroci z njimi širijo sposobnost reševanja različnih problemov in se hkrati zabavajo. Saj veš: več se bomo z otroki igrali, več bodo znali! Miselne igre tudi povezujejo družino ter odpirajo nova polja za ustvarjalno razmišljanje, pridobivanje novih znanj in razvijanje humorja. Pa še to: takšne igre so tudi najboljše zdravilo proti potovalni slabosti! Ne čudi se, če bodo imeli otroci (in potem seveda tudi ti) težave, ampak jih raje animiraj drugače kot z gledanjem v tablico ali telefon.

Od doma se ne odpravljamo brez obvezne opreme v obliki zadostne količine vode in hrane (ter goriva za družinsko vozilo, seveda). Omisliš si lahko tudi posebej za tvoje vozilo izdelano hladilno torbo. Prigrizki naj bodo lahki, brez hitro pokvarljivih sestavin. Če dovoliš otrokom jesti med vožnjo, bodi nanje še posebej pozorna, da se jim hrana ne zaleti. Enako velja za slamice, ki so ob nenadnem zaviranju lahko nevarne. Zahtevnejšim »supermama« manevrom serviranja hrane pa se v vozilu vsekakor izogni, saj to ni varno ne zate ne za tvoje najdražje.

Načrtno in zabavno

Ni pa dovolj, da se oborožiš le z igrami, ampak se moraš tudi z vsemi informacijami, ki so potrebne, da bo pot tekla čim gladkeje. Seznani se s stanjem na cestah in se na pot odpravi v času manjše gostote prometa. In čeprav imamo v avtomobilih klimatske naprave, vsaka mama ve, da se je bolj zdravo na pot odpraviti v hladu zgodnjega jutra kot sredi največje vročine in s klimo v avtu. Kljub temu poskrbi, da boste na pot odrinili čim bolj spočiti, saj zaspanost za volanom botruje kar petini nesreč v Evropi.

Nikamor pa se ne odpravi brez zadostne količine vode. Ne potrebujejo je le otroci, ampak tudi voznik oziroma voznica. Raziskave namreč kažejo, da je vožnja pod vplivom blage dehidracije primerljiva s tisto pod vplivom alkohola! Kot odgovorna voznica in mati zatorej poskrbi, da bo družina dovolj pila, pa čeprav bo zato treba večkrat na stranišče.

To sploh ni tako slabo, saj je priporočljivo vožnjo večkrat prekiniti, se pretegniti in malo odpočiti, otroci pa lahko takrat sprostijo nekaj odvečne energije, ki se jim je nabrala med vožnjo. Vse te postanke pa le upoštevaj pri oceni, kdaj boste pripeljali na cilj!

Varnost je ključna in otroci morajo biti po zakonu in zdravi pameti vedno varno pripeti v svojih sedežih oziroma jahačih.

Prispeli smo!

Vožnja, med katero se otroci zabavajo in spoznavajo svet okoli sebe, mine hitreje. Od staršev to zahteva nekoliko več energije, a se vložek povrne z nasmehom namesto nerganja in joka. Utrujena od dela in pakiranja bi si morda med potjo res želela samo miru in tišine, a ker žal ne živiš v pravljici, se potrudi, da ne bo srečen samo konec, ampak tudi začetek vaše družinske počitniške zgodbe. Zapomni si, da se počitnice ne začnejo šele takrat, ko boste prispeli na cilj, ampak so se začele v trenutku, ko ste se podali na pot. Naj bo ta prijetna – in srečna!

Štirinajstdnevne počitnice ali enodnevni izlet – prtljage je dostikrat podobno veliko. Preberi si, kako pakirati pametno in varno.

Preberi še: Kam na izlet?