Vožnja v slogu

Si pripravljena na zimo?

S pravo opremo nad zimske nadloge: kaj vse sodi v obvezno opremo tvojega štirikolesnika pozimi? Preveri in uživaj v zimskih radostih – in zimski vožnji!

NAJ CESTA NE BO DRSALNICA

To seveda veš in kot odgovorna voznica upoštevaš, a vseeno ponovimo: brez zimskih pnevmatik na zimo ne gre niti pomisliti. Le predstavljaj si obnašanje tono in pol težkega vozila v snegu na letnih gumah! Naši zakoni sicer ne predpisujejo obvezne uporabe zimskih gum, če imamo v prtljažniku snežne verige. A če te sneg preseneti, boš brez verig z lahkoto zdrsela s ceste ali celo povzročila prometno nesrečo – v tem primeru ti bodo policisti tudi napisali visoko globo, da o zviti pločevini ali celo poškodbah in žrtvah ne govorimo! Pozorna pa bodi tudi na profil zimskih gum – ta naj ob montaži ne bo blizu zakonsko najnižje dopustne meje (3 milimetre), saj takšne gume zaradi izrabljenosti že kmalu po menjavi ne bodo več opravljale svoje vloge.

MOTORJA NE MOREŠ ZAGNATI. KAJ ZDAJ?

Brez napolnjenega in delujočega akumulatorja ne bo šlo. Dobesedno. In nikamor. Njegova zmogljivost namreč pada hkrati z nižanjem temperature, zato se ob pomoči strokovnjakov na pooblaščenem servisu prepričaj, v kakšnem stanju je. Lahko se zgodi, da motorja kljub vsej skrbnosti zjutraj ne boš mogla zagnati. Da preprečiš tovrstne nevšečnosti (posebej, če avta ne uporabljaš ravno vsak dan), imej na dosegu roke vedno tudi kable za zagon motorja in veliko mero potrpežljivosti, da ti bo ustavil nekdo, ki bo s pomočjo svojega avta voljan zagnati tvojega. Seveda velja tudi obratno: vedno nudi pomoč tistim, ki jo potrebujejo. Če ostaneš brez kablov in s praznim akumulatorjem, ti na pomoč vedno lahko priskoči asistenca! Vse lastnice vozil ŠKODA ste namreč upravičene do Asistence Porsche Slovenija – ŠKODA, in to 24/7 na območju vse Slovenije in Evrope!

KAKO NAJ PRIDEM V SVOJE VOZILO?!

Čeprav so novejši avtomobili opremljeni s prostoročnim odklepanjem ključavnic, ti bo naš nasvet prišel še kako prav v primerih, če tega tvoje vozilo nima. Zgodi se namreč, da ob odklepanju ugotoviš, da je ključavnica zamrznila. In kaj zdaj? Rešitev je v sredstvu za odmrznitev ključavnice, s pomočjo katerega ključavnico preprosto popršiš. Če ga nimaš pri sebi, poskusi z ogrevanjem ključavnice z roko ali s svojo toplo sapo. Nikar pa ne poskušaj s segrevanjem ključavnice ali ključa, saj lahko toplota uniči vgrajeno elektroniko.

BREZ STRGALA IN METLICE NE BO ŠLO

Četudi zamujaš, globoko vdihni in si vzemi čas za čiščenje zamrznjenih stekel in snega. Preden se tega lotiš, zaženi motor in piš zraka usmeri na stekla, kar bo (sčasoma) pripomoglo k odmrzovanju stekel in hitrejšemu dvigu temperature v potniški kabine kasneje, ko se boš že vozila. Vzemi strgalo za stekla in vse steklene površine dobro očisti. Ne veš, kje je strgalo? Shranjuj ga vedno na isto mesto! Če voziš Škodo, pa te bo strgalo za led vedno čakalo skrbno spravljeno v pokrovčku rezervoarja za gorivo. Če je res hud mraz oziroma se ti hudo mudi, si pri čiščenju stekel pomagaj s posebnim sprejem, ki ti bo precej olajšal delo.

Če je tvoj avto poln snega, si pri čiščenju pomagaj tudi z metlico. Ne pozabi niti na streho vozila, ki jo – če nisi ravno visoka – z lahkoto dosežeš, če stopiš na notranji del praga avtomobila. V prodaji so tudi teleskopske metlice. Takšna telovadba pred vožnjo je izjemnega pomena za tvojo varnost, za brezhibno delovanje vozila, pa tudi zato, da zadostiš zakonskim predpisom in se izogneš globi.

VIDIŠ?

Med obvezno zimsko opremo nedvomno sodijo brezhibni delujoči brisalci. Ti so na avtu samoumevni, a velja si dobro zapomniti, da izrabljenu metlice (torej gumijast del brisalca) ob ekstremnih vremenskih razmerah ne opravljajo svoje funkcije. Drugače povedano: ko na primer močno dežuje ali sneži, vozišča ne boš videla dobro. Zato odslužene metlice brisalce nemudoma zamenjaj z novimi! Če so na prvi pogled še uporabne, pa vseeno 'mažejo' stekla, pa jih najprej poskusi očistiti s čisto krpo in sredstvom za čiščenje stekel. In ko smo pri tem – tudi notranji del stekel se sčasoma umaže, zato jih očisti (čista bombažna krpica in sredstvo za stekla). To precej zmanjša možnost oroševanja …

Naslednja potencialna nevarnost se skriva v tekočini za čiščenje vetrobranskega stekla. Če nimaš zimske, ti bo ta tekočina ob nižjih temperaturah zmrzovala in ceste ne boš videla.

SI VIDNA?

Vidljivost in vidnost omogočajo brezhibno delujoče avtomobilske luči – preden vstopiš v avto, se sprehodi okoli njega in se prepričaj, ali delujejo vse luči. In če so umazane ali zasnežene, jih dobro očisti!

ČE SE ODPRAVLJAŠ NA SMUČANJE …

Če se z družino odpravljaš na smučanje in imaš s seboj ogromno prtljage, razmisli o nakupu ali najemu originalnih strešnih sani in strešnega kovčka oziroma nosilcev za smuči. Ko strešnega kovčka ne potrebuješ več, si le vzemi nekaj časa za odstranitev, saj bo poraba tvojega jeklenega konjička sicer vrtoglavo visoka. Sani in smučarske čevlje pa spravi v prtljažnik, ki naj bo zaščiten s posebno plastično ali gumijasto podlogo.

IN KAJ JE TVOJA OBVEZNA OPREMA?

Ne pozabi niti nase! Pozimi so ob močnem soncu in bleščanju sončna očala obvezna. In četudi te zaradi ekstremno nizkih temperatur zebe, pred začetkom poti sleci debelo puhovko, saj sicer varnostni pasovi ob denimo prometni nesreči ne bodo tako učinkoviti, kot bi bili sicer. Med obvezno opremo pa tako v primeru daljših zastojev, ki pozimi niti niso redki, in med vožnjo (pretopel avto zmanjšuje voznikovo koncentracijo) zagotovo sodi odeja, s katero se bodo pokrili bolj zmrzljivi sopotniki. Pred daljšo potjo pa naj bodo v prtljažniku še kakšne stare rokavice in ročna svetilka. Ta je v mnogih modelih ŠKODA serijsko nameščena v prtljažniku.

ZNAŠ VOZITI PO SNEGU?

Rdeča nit vsakega nasveta za varno vožnjo po snegu se glasi – počasi in previdno, z dovolj prdvidevanja, kaj se dogaja pred teboj, ter z zadostno varnostno razdaljo! V nobenem primeru niti ne obračaj volana niti ne zaviraj sunkovito. Posebej previdna bodi pred ovinki. Ko se jim približuješ, znižaj hitrost in jih zvozi previdno. Če avto začne zanašati, ga poravnaj, včasih pa k stabilizaciji pomaga tudi dodajanje plina.

Če obtičiš v snegu, ne pritiskaj na plin, temveč poskušaj speljati zelo počasi. Če tudi to ne pomaga, poskusi z nihanjem avtomobila naprej in nazaj. Če ne gre, počakaj na pomoč ali namesti verige (tu pomaga tudi odeja in že omenjene rokavice). A pozor, pri izstopanju iz vozila se dobro prepričaj, ali je to početje varno. Pred tem pa ne pozabi obleči odsevnega jopiča!

Poleg jopiča in verig je ob napovedih večjih količin snega obvezna oprema tudi zložjiva lopatka in vlečna vrv. Ta bo prišla prav ob zdrsu s ceste ali v primeru, da si obtičala v visokem snegu.

Preberi še: Zbirateljica izpitov