Vožnja v slogu

Ohladi se - pametno

Si med tistimi, ki preprosto sedejo v avto in se odpeljejo, na množico gumbov za uravnavanje klime pa niti ne pomislijo? Narobe! Tu je nekaj koristnih nasvetov, ki ti bodo prišli prav v dneh neznosne vročine.

V avtomobile vgrajujejo dve vrsti klimatskih naprav, ročne in avtomatske. Od tega je odvisno, kako nastavljati in prilagajati moč hlajenja in delovanje ventilatorja. Pri ročnih klimah optimalno temperaturo in jakost pihanja iz ventilatorjev nastavljaš sama, samodejna to s pomočjo senzorjev notranje in zunanje temperature stori namesto tebe.

Sploh prižgati klimo ali ne?

Pri zelo visokih temperaturah se bo zaradi pregrevanja avtomobila in telesa odločitev ZA še kako obrestovala, saj pozitivni vplivi ohlajene kabine prevladajo nad negativnimi. Visoke temperature namreč občutno poslabšajo sposobnosti koncentracije, ki je za varno vožnjo seveda nujna. Za kar se da učinkovito preprečevanje negativnih vplivov klimatske naprave na zdravje se je z njo treba naučiti pravilno ravnati. Če z vročega zraka nenadoma sedeš v hladnega, nabrekne sluznica zgornjih dihal in oteži dihanje. Ko nabrekne sluznica v sinusih, ni nenavaden pojav prehlada. Lahko te tudi zaboli na prepihanih delih telesa; med najbolj izpostavljenimi so ušesa, oči in grlo.

Prezrači avto in vklopi klimo

Pred začetkom vožnje – ni pomembno, ali se je avto nahajal na vročem soncu ali v senci – avtomobil za nekaj minut prezrači. Če boš parkirala v senci, se bo avto prezračil prej, klimatska naprava pa bo imela s hlajenjem manj dela. V primeru, da za zračenje avta nimaš časa, spelji in pred vklopom klime spusti okna ter počakaj, da avto temeljito prepiha. Po nekajminutnem zračenju zapri vsa okna in prižgi klimo.

Zdravju neškodljiva temperatura

Zapomni si zlato pravilo, da naj bo razlika med zunanjo in notranjo temperaturo največ od pet do sedem, nikakor pa ne več kot osem stopinj Celzija. Na primer, če je zunaj 34 stopinj, si klimatsko napravo v avtu nastavi na največ 27 stopinj. Ko si v vozilu dlje časa in se telo hladnejšemu zraku prilagodi, lahko temperaturo postopoma nastavljaš na manj. Drugo pravilo ravnanja s klimo, ki si ga je vredno zapomniti, je to, da mora ohlajen zrak krožiti tako, da ohlaja kabino vozila, ne neposredno tvojega telesa. Zato prezračevalne šobe vedno usmeri stran od sebe in morebitnih sopotnikov.

Kako nastaviti klimo, če je v avtu otrok?

Posebna pravila za nastavitev klimatske naprave veljajo v primeru, ko v avtomobilu prevažaš otroke. Vročina jim ne prija in so v primerjavi z odraslimi veliko bolj občutljivi na mraz. Zato je pravilo ob prevažanju otrok naslednje: temperatura v avtu naj bo le od dve do tri stopinje nižja od zunanje. Hladen zrak nikakor ne sme neposredno pihati v otroka. Poskrbi pa tudi, da bo otrok zaužil zadostno količino tekočine, saj klima izsušuje sluznico.

 

In zapomni si: klima ne pride prav samo poleti! Pozimi in v dežju suši zrak in preprečuje rošenje stekel!

Preberi še: V ritmu ceste