Vožnja v slogu

Tvoj prvi

Kupuješ prvi avto? Potem bodi pozorna na pasti in se izogni slabim odločitvam!

“Končno! Vpisana sem na faks, vozniško dovoljenje imam, nekaj evrov privarčevanih, malo bodo pomagali starši … Čas je za moj prvi avto!” Tako ali podobno razmišljajo številna dekleta in fantje v letih, ko si zares zaželijo svobode. Lasten avto je kljub številnim drugim možnostim za osebno mobilnost še vedno simbol svobode, sredstvo, s katerim se mladi osamosvojijo in se odpravijo v “svet.” Pa četudi je ta le nekaj kilometrov od doma.

A kako do svojega prvega avta?

Mladi kupci prvega avtomobila imajo le redko redne mesečne prihodke; pogosto še iščejo svojo življenjsko pot, zaposlitev in dohodke. A tudi mladi lahko izkoristijo kakšno od številnih možnosti financiranja nakupa avtomobila; pooblaščeni trgovci imajo ponudbe tudi zanje. Če lahko pri nakupu pomagajo starši, pa je vse skupaj še veliko lažje in hitreje. Obrni se na pooblaščenega trgovca in mu sporoči svoje želje in zmožnosti - večina bo znala poiskati pravo rešitev. In morda boš presenečena, da si lahko z relativno nizkim mesečnim obrokom kupiš povsem nov brezhiben avtomobil s sodobnimi varnostnimi in asistenčnimi sistemi! Kajti ne pozabi: prvi avto mora biti tudi - ali predvsem - varen! Tu se rabljenim vozilom hitro lahko zalomi. A velika večina mladih, ki ima v žepu vsaj nekaj privarčevanih evrov, se precej redkeje ogleduje za novimi kot brska po oglasih za poceni (in še voznimi) avti ali pa se o nakupu dogovarja s prijatelji in znanci.
Z denarjem so mladi pač na tesnem in ker se še niso ukvarjali s takšnimi in drugačnimi stroški lastništva avtomobila, jim ne gre zameriti, če pri izbiri prvega avta gledajo predvsem - oziroma samo - na nakupno ceno. A pozor: nakup cenovno ugodnega rabljenega avtomobila je na prvi pogled morda res poceni, a s predajo kupčka bankovcev prodajalcu se stroški osebne svobode in neodvisnosti še ne končajo.

Mladost - norost

Kako je z zavarovanjem? Je avto na dvorišču res tehnično brezhiben? Kdaj mora na servis? Koliko stane menjava olja, svečk in ostalega potrošnega materiala? Koliko goriva porabi? V kakšnem stanju so pnevmatike na kolesih? Koliko stanejo zimske pnevmatike za ta avto? Je avto sploh varen? Katero varnostno opremo ima vgrajeno? A ima realne kilometre? Z gotovostjo lahko zapišemo, da se s temi vprašanji ukvarja le majhen delež mladih, ki kupujejo svoj prvi avto. Vabljivost nizke cene in takojšnje izpolnitve želja pogosto vodijo v impulzivne, neracionalne nakupe: ta trženjska resnica velja tudi za nakup avtomobila. Še zlasti na udaru so tisti, ki se navdušujejo nad avtomobilsko tehniko, bliščem, hitrostjo in močjo; nič nenavadnega ni, če se mladostnik navduši nad rabljenim športnim modelom prestižne ali športne znamke. Avto zvenečega imena v oglasu je zmogljiv, hiter in vpadljiv, predvsem pa zelo poceni; razum mladostnika ga prepozna kot idealno vozilo za njegove potrebe. Mamljivost športne oznake, glasnega izpuha, znižanega podvozja, šest- ali celo osemvaljnega motorja preglasi racionalnost. Servis? Pnevmatike? Tehnično stanje? Zavarovanje? Kdo bi o tem razmišljal! Drugo skrajnost predstavljajo tisti, ki jim je pomembno le, da je avto poceni in v voznem stanju, da ima nekaj bencina v posodi za gorivo in da se lahko z njim takoj po nakupu odpeljejo na morje. Presenetljivo, koliko takšnih avtov je naprodaj v oglasnikih - in koliko kupcev se odloči zanje! Tu lahko starši odigrajo ključno vlogo; če znajo svojim sinovom in hčeram pravilno predstaviti vse pasti nakupa - in lastništva - rabljenega avta, lahko preprečijo marsikateri glavobol, razočaranje in denarne zagate.

Med željami in potrebami

Pred nakupom si postavi nekaj ključnih vprašanj:

 • 1.Kako pogosto ga boš uporabljala?
 • 2.Koliko kilometrov boš prevozila v tednu ali mesecu dni?
 • 3.Je prvi avto le začasna rešitev ali avto za daljši čas?
 • 4.Koliko denarja lahko nameniš za njegovo vzdrževanje?

Zdravju neškodljiva temperatura

Po nekaterih evropskih raziskavah mladi, ki se ozirajo po prvem avtu, v povprečju kupujejo rabljene avtomobile, ki so starejši od 6 let in ki imajo na števcu več kot 80 tisoč prevoženih kilometrov. To je že starost - in izrabljenost -, pri kateri mora lastnik pričakovati prve večje okvare, s tem pa tudi dražja popravila. Lahko se zgodi, da bo imel mladi lastnik svojega prvega avta srečo in bo z njim brez težav prevozil še na tisoče kilometrov, lahko pa bo obstal ob cesti prav na prvi vožnji na morje. Pri nakupu rabljenega avtomobila starejšega letnika in z večjim številom prevoženih kilometrov na grbi pravila pač ni: pomaga le izjemna previdnost pri nakupu ali pa spremstvo izkušenega mehanika oziroma nekoga, ki se spozna na avtomobilsko tehniko in mehaniko. To je še zlasti pomembno, če avto kupuješ prek oglasov oziroma od zasebnih lastnikov ali nepreverjenih trgovcev z avtomobili. Težave z manipuliranjem prevoženih kilometrov rabljenih avtomobilov so v Sloveniji znane - in zelo razširjene. Le redko se zgodi, da ima avto v oglasu - še zlasti, če gre za starejše letnike - v resnici toliko prevoženih kilometrov, kot jih oglašuje prodajalec. Veliko bolj verjetno je, da so prodajalci avtu s prevrtavanjem kilometrov zvišali vrednost in privlačnost, kar je brez strokovnega spremstva skoraj nemogoče odkriti. S tem nepošteni prodajalci niso samo zvišali vrednosti avta, ampak tudi prekinili in zakrili njegovo servisno zgodovino: ker avto ni šel na obsežnejši servis, ki ga narekujejo resnični kilometri, utegne imeti novi lastnik z avtom velike tehnične težave.

Veliko možnosti

Mladi, ki se ozirajo po svojem prvem avtu, imajo pri nas številne možnosti za nakup. Trg rabljenih avtomobilov je velik in živahen; prek spletnih oglasnikov lahko najdeš avtomobile vseh velikostnih in cenovnih razredov, znamk, oblik in modelov. O pasteh nakupa prek oglasov oziroma od posameznikov in nepreverjenih pravnih oseb smo že pisali (preberi tukaj) edino zagotovilo, da mladi kupec prvega avta ne bo nasedel obljubam nepoštenih prodajalcev, je pomoč izkušenega prijatelja ali znanca, pa še ta ni stoodstotno zagotovilo, da bo z avtom vse v redu. Niso pa oglasi edina pot. Precej varnejša, četudi na pogled malo dražja izbira je nakup rabljenega avta pri pooblaščenem trgovcu, ki ob novih vozilih ponuja tudi rabljene. Ti imajo običajno malce višjo nakupno ceno, a zanje prodajalec oziroma trgovec jamči s svojim imenom in ugledom, saj si ne more privoščiti, da bi prodajal avte z nepreverjeno preteklostjo. Pogosto pooblaščeni trgovci ponujajo tudi jamstvo za rabljene avtomobile, ki ti lahko prihrani marsikatero nevšečnost. Pooblaščeni trgovci ponujajo tudi servisne storitve preverjene kakovosti in zanesljivosti; kakovostno servisiranje podaljša življenjsko dobo avta in poskrbi za brezskrbno vožnje - četudi gre za avto starejšega letnika in z več prevoženimi kilometri. Ne pozabi torej: novi avtomobili imajo poleg tovarniške garancije tudi jamstvo. Po šestih letih jamstvo ne velja več, zato to upoštevaj pri nakupu vozil, starejših od šest let. Pri nakupu rabljenega vozila pri pooblaščenem trgovcu je jamstvo običajno omejeno na krajši čas nekaj mesecev in ne velja za določene dele pogonskega sklopa, kot je denimo menjalnik.

Zavarovanje - splača se primerjati ponudbe

Vsak avto je treba zavarovati - tudi prvi avto mlade voznice. Večina slovenskih zavarovalnic ponuja zavarovalne police za mlade voznike, razlike med njimi pa so lahko precejšnje. Splača se primerjati ponudbe, pa tudi pogajati za boljše pogoje. Tudi pri zavarovanju ti lahko veliko pomagajo starši - zavarovalnice ponujajo tudi zavarovanja mladih voznikov in njihovih vozil prek zavarovalnih polic staršev. Vprašaj in primerjaj ponudbe!

Nekaj nasvetov pri nakupu prvega avtomobila
 • 1.Izberi priljubljen avto nižjega cenovnega in velikostnega razreda
 • 2.Natančno - in iskreno - pretehtaj svoje potrebe: mladi le redko potrebujejo velike avtomobile z zmogljivimi motorji. Manjši avto praviloma pomeni tudi manjše stroške.
 • 3.Ne kupuj športnih oziroma “eksotičnih” različic - so dražje, dražje pa je tudi vzdrževanje.
 • 4.Pri odločanju ne glej le na obliko ali barvo: med glavnimi dejavniki naj bo varnostna oprema in asistenčni sistemi.
 • 5.Pred nakupom rabljenega vozila čim bolj natančno preveri njegovo tehnično stanje: zapelji ga na servis oziroma k strokovnjaku. Če je prodajalec pošten in resen, se bo s tem strinjal.
 • 6.Pred nakupom se natančno pozanimaj o dodatnih stroških lastništva: zavarovanju, cestnini, ceni tehničnih pregledov, ceni servisov. Le tako boš vedela, kaj te čaka v prihodnosti.
 • 7.Ob nakupu avta se natančno pozanimaj, kje ga boš servisirala - bližnjice pri skrbi za avto se običajno ne splačajo. Servis pod vaškim kozolcem je res cenejši od pooblaščenih serviserjev, a precej manj zanesljiv in strokoven.

Preberi še: Ohladi se - pametno