Vožnja v slogu

Vonj po avtu

Na fotografiji: dišave MR & MRS FRAGRANCE FIORELLINO
Na fotografiji: dišave MR & MRS FRAGRANCE FIORELLINO
Na fotografiji: dišava DIPTYQUE OVAL
Na fotografiji: dišava DIPTYQUE OVAL

Prisegaš na vonj po novem avtomobilu? Ali hrepeniš po tem, da bi tudi notranjost tvojega štirikolesnega prijatelja dišala po novem parfumu prav tako kot ti? Našli smo nekaj prefinjenih in igrivih avtomobilskih dišav, pred katerimi se skrije vsaka smrečica!

»Prijetne vonjave imajo pozitiven vpliv na razpoloženje, zmanjšujejo stres, preprečujejo nespečnost, krepijo samozavest ter fizične in kognitivne zmogljivosti,« pomembnost vonja za človeka opisuje Theresa Molnar, direktorica ameriškega Inštituta za raziskovanje pomenov vonja. Po njenih dognanjih je zelo pomembno, da za svoje vozilo najdeš vonj, ki ti resnično diši, saj se ti bo ob njem zdravje in splošno počutje občutno izboljšalo.

Za enega prijetnejših vonjev vsekakor velja vonj po novem avtu. Vzbuja pozitivna občutja in spomine, ki smo jih doživeli ob nakupu, zato se prenekateri voznik kljub izginjanju vonja po novem avtu trudi ta vonj obdržati.

Kaj ne sodi v avto?

Izredno težki, sladkasti vonji ne sodijo v tvoj avto, predvsem pa ne poleti, ko zaradi visokih temperatur postanejo še težji.

Kako nate vpliva vonj citrusov?

To je vonj, ki poživlja, zato je primerna izbira za v avto. Tako ne čudi, da so ravno izdelki s svežim citrusnim vonjem, ki hkrati odstranjujejo neprijetne vonjave in odišavljajo, med najbolj iskanimi. »V splošnem je to vonj, ki v nas asociira čistost. Lahko pa posameznika tudi spomni na denimo romantične počitnice na Siciliji. Ko bomo ta vonj zavohali, nas bodo spomini in počutja popeljali nazaj v tisti čas,« še pravijo strokovnjaki.

Kako nate vpliva vonj sivke?

Pomirja in znižuje hitrost srčnega utripa, zato je izbira tega vonja za v avto primerna, če imaš stresno službo. »Ta vonj uporabite tudi, preden želite zaspati,« predlaga Avery Gilbert, senzorični psiholog z ameriškega New Jerseyja. Za uporabo je primeren tudi med odmori v službi, da se boš lažje sprostila in bolj sproščeno nadaljevala z delom. Japonski raziskovalci so ugotovili tudi, da praksa vonjanja sivke med odmori pomaga preprečevati popoldanske padce koncentracije.

Kako nate vpliva vonj vanilje?

Vanilja spodbuja apetit. »To ni vonj, ki bi ga radi vonjali ob praznem želodcu, saj boste le še bolj lačni,« je pojasnila Herzova. Če na poti iz službe navadno nisi lačna, pa ti bo ta vonj nadomestil užitek, ki bi ga doživela ob uživanju slastnih, kalorično bogatih sladkarij.

Vonj sam po sebi po besedah nevroznanstvenice z Univerze Brown Rachel Herz nima posebnega pomena. »Ob spoznavanju z novim vonjem možgani oblikujejo živčne povezave, ki vonj prepletejo z emocijami,« je dodala. Tako je priporočljivo, da vonjave za avto, v katerem preživiš veliko časa, kupuješ, ko si dobre volje. Ob vstopu v avto in vonjanju izbrane dišave se boš lažje skoncentrirala na vožnjo in v njej predvsem bolj - uživala.

Preberi še: Tvoj prvi avto