Vožnja v slogu

Zadetek v rdeče

Že 62 let se oblikovalci po vsem svetu potegujejo za rdeči pečat, ki potrjuje vrhunsko obliko in uporabnost njihovega izdelka. Red Dot je ena najpomembnejših oblikovalskih nagrad na svetu, s katero se vsako leto okiti izdelek najmanj enega, pogosteje pa celo več slovenskih oblikovalskih studiev, oblikovalcev in podjetij.

Tisoče rdečih pik

Nagrado Red Dot že od leta 1955 podeljuje Design Zentrum NRW. Vsako leto jo podeljujejo za tri kategorije – produktno, komunikacijsko in konceptualno oblikovanje –, ki pa imajo celo vrsto podkategorij. Podeljeni pečati so raznovrstni – od častnih omemb do »najboljšega med najboljšimi«. Spodbujajo pa tudi sodelovanje mladih, še neuveljavljenih oblikovalcev, ki jim vsako leto namenijo 50 prostih prijavnih mest ter jim s tem ponudijo možnost, da se pomerijo z bolj izkušenimi kolegi.

Nagrado Red Dot podeljujejo izjemno premišljeno oblikovanim izdelkom s področij mode, športnih pripomočkov, opreme, orodja, dodatkov, elektronike, vozil, medicinske tehnologije, pohištva in mnogih drugih. Z rdečo piko, ki si jo lahko nadene vsak nagrajeni izdelek, oblikovalec utrdi svojo strokovno veljavo, izdelek pa pridobi izjemno globalno tržno vrednost. Poslanstvo organizacije Red Dot se namreč ne zaključi s podelitvijo nagrad. Nadaljuje se s predstavljanjem, razstavljanjem in promocijo izdelkov po vsem svetu – pa naj gre za nož, sončne kolektorje, čevlje ali gasilski tovornjak.

Priljubljenost izdelka pri uporabnikih je namreč bistvena za njegovo komercialno uspešnost. Je pa za oblikovalce prav toliko kot potrditev publike pomembna kritika stroke, s katero preverijo lastno delo in gradijo zaupanje naročnika v pomen oblikovanja. Nagrada Red Dot je namreč zagotovilo za kakovost in najpomembneje je, da to prepoznavajo in cenijo tudi uporabniki.

»Dobro industrijsko oblikovanje namreč vedno odlično odgovori na vprašanja: zakaj, za koga in na kakšen način, vedno je torej izraz namena. Posluh za uporabnika je ključna lastnost dobrega oblikovanja,« povzame profesor Jure Miklavc, edini Slovenec v žiriji nagrade Red Dot, sicer pred tem tudi sam trikratni prejemnik nagrade, vodja Studia Miklavc ter kot eden najvidnejših strokovnjakov na področju industrijskega oblikovanja tudi profesor na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

Pomenljivost priznanja

Odlično oblikovani izdelki morajo biti, tako meni Miklavc, veliko več kot le seštevek lastnosti. Zaradi njih se lahko naše okolje spreminja na bolje, posledično pa se dviga tudi kakovost življenja.

Kriteriji ocenjevanja izdelkov so zato izjemno skrbno določeni in uravnoteženi ter ocenjujejo inovativnost, funkcionalnost, uporabnost, razumljivost pri uporabi, kakovost izdelave, trpežnost, sporočilnost, trajnost ter prepoznavnost in likovnost.

Žirije nagrade Red Dot so tudi zaradi kompleksnosti in količine prijavljenih izdelkov običajno zelo številčne. Letos je žirijo sestavljalo kar 39 najboljših strokovnjakov oblikovanja z vsega sveta, odločali pa so o usodi kar 5500 izdelkov iz 54 držav, in to le v kategoriji produktnega oblikovanja. Strokovnjaki z različnih področij ter iz različnih kulturnih okolij v žiriranje vnašajo pestrost ter zagotavljajo neodvisno ocenjevanje. Častni kodeks žirije namreč članu, ki je v tistem letu prijavil svoj izdelek, žiriranje preprečuje.Jagodno-rdeči izbor

Dobitniki nagrad najpogosteje delujejo v državah, ki so znane po višji kulturi in tradiciji oblikovanja, vendar je v zadnjem času vse več prijav iz vzhodnih držav. Tehnologija in inovativne rešitve so rdeča nit mnogih nagrajenih izdelkov, Miklavc pa v zadnjih letih opaža porast rešitev za trajnostno osebno mobilnost, na primer bliskovit razvoj električnih koles.

Med prejemnike nagrade pa se redno uvrščajo tudi slovenski izdelki. Miklavc celo ocenjuje, da je Slovenija upoštevajoč ekonomsko in podjetniško moč verjetno ena vodilnih držav na tem področju: »Na slovensko industrijsko oblikovanje smo lahko tako zgodovinsko kot tudi danes izjemno ponosni. V vsakem obdobju je nastal kak presežek, enakovreden tujim rešitvam.«

Dve slovenski podjetji sta pri pridobivanju nagrad Red Dot še posebno uspešni. Proizvajalec izpušnih sistemov Akrapovič je samo lani prejel dve nagradi. Gorenje, prvo slovensko podjetje, ki je leta 2005 prejelo nagrado Red Dot, pa jih je do danes nabral že 39; samo letos je Gorenje prejelo nove štiri nagrade. Obe podjetji sta že med dobitniki najprestižnejšega tipa nagrade Red Dot – najboljši med najboljšimi (Best of the best). Takšno nagrado prejmejo le izdelki, ki predstavljajo resnično inovativne presežke na področju oblikovanja.

Ko denimo pametna straniščna školjka odgovori na uporabnikove potrebe po udobju, a hkrati s samodejnim zapiranjem poskrbi za mir v hiši, z majhno porabo vode pa skrbi za okolje, je pravi namen izdelka, ki mu nadenejo pečat Red Dot, dosežen. Če poleg tega uspe tudi s svojo obliko vzbuditi veselje, zadovoljstvo, občudovanje in s tem dobro počutje, pa je pravzaprav pravo poslanstvo, skupni imenovalec dobro oblikovanih izdelkov, izpolnjeno.

Prostorni posebnež

Škoda je v hudi konkurenci med vozili rdečo piko prejela že devetkrat, nazadnje leta 2016 za avtomobil Superb Combi, ki je žirijo navdušil z idealnim razmerjem med izbočenimi in vbočenimi površinami ter izjemno zasnovano notranjostjo ter funkcionalnostjo. Predvsem pa morajo avtomobili – tako je prepričan vodja oblikovalcev pri Škodi, Jozef Kaban – poleg uporabnosti in funkcionalnosti vzbujati tudi pozitivna čustva. In pri tem ima oblika velik pomen; med 80 in 85 odstotkov odločitev za nakup avtomobila je odvisnih prav od oblike.

Foto: Škoda

Reciklirana klasika

Zaradi preprostosti in uporabnosti ter prijaznosti do okolja je stol v obliki školjke Nico Less, ki so ga v Studiu Primož Jeza izdelali za podjetje Donar, po mnenju žirije Red Dot poklon velikemu industrijskemu oblikovalcu Niku Kralju. Enostaven po obliki, po vsebini pa vse prej kot to. Reciklirani filc, iz katerega sta izdelana sedalo in naslonjalo, je namreč recikliran iz 60 odstotkov plastenk in 40 odstotkov netkanih tekstilnih materialov. Prilegajoč se telesu ni le udoben, ampak z uporabo recikliranih materialov prispeva tudi k skrbi za okolje.

Foto: Donar

Individualiziran čevelj Binom

Alpini čevelj Binom je nagrado Red Dot dobil za izjemno zasnovo, ki se prilagaja najrazličnejšim stopalom, ki ustrezajo različnim višinam narta in širinam stopala. Izdelujejo jih v štirih prostorninskih različicah, poseben vložek pa omogoča tudi prilagajanje po višini. Oblikovali so ga v Studiu Miklavc v sodelovanju s številnimi čevljarskimi strokovnjaki iz Alpine. Popularen čevelj Binom pa sedaj ponujajo tudi v različici, na kateri je zunanja plast izdelana iz unikatnih tkanin Pletilnega studia Draž.

Foto: Alpina

Stekleni puzzle za namizno razkošje

Modularna steklena posoda Steklarne Hrastnik, ki jo je oblikoval prof. Grega Likar, je tridimenzionalni zložljivi stekleni izdelek, zdaj nagrajen tudi z nagrado Red Dot. Horizontalno ga zlagamo kot puzzle, vertikalno pa se zloži v stolpič, ki v omari zavzema kar najmanj prostora. Žirijo je poleg ustvarjalnega potenciala, ki ga kreatorjem jedilne mize ponuja posoda, navdušila oblika, predvsem pa dolgoročna uporabnost. V pomivalnem stroju jo lahko brez posledic operemo več kot 3000-krat, primerna pa je tudi za mikrovalovno pečico, saj ne vsebuje težkih kovin.

Foto: Steklarna Hrastnik

Sestankovanje je postalo preprostejše

Med sestankovanjem ne bo več motilcev, ki bi se zanimali, kdaj boste končali. Tako so prepričani v podjetju Visionect. Za izjemnost svoje pametne tablice Joan, asistentke za upravljanje sejnih sob, konferenčnih dvoran in drugih prostorov za sestankovanje, so dobili potrditev tudi z nagrado Red Dot. Joan uporablja cela vrsta eminentnih uporabnikov; Microsoft, Dell, Dreamworks in mnogi drugi imajo na svojih vratih že pritrjeno tanko, zmogljivo, predvsem pa energetsko izjemno varčno tablico. Ta prikazuje podatke o tem, ali je soba zasedena, kdaj bo prosta in kakšen je razpored zasedenosti naprej. Njena baterija zdrži do tri mesece, zna pa se sporazumeti z vsemi standardnimi elektronskimi koledarji.

Foto: Visionect

Lepota in pamet za sodoben dom

Podjetje Gorenje je skupaj s svojim oblikovalskim oddelkom prvi slovenski dobitnik nagrade Red Dot – do sedaj jo je prejelo že za 39 izdelkov. Letos so izdelke Skupine Gorenje nagradili kar s štirimi rdečimi pikami, od tega celo z dvema »Best of the best« za inovativni dizajn premijskih pralnih in sušilnih strojev blagovne znamke Asko. Oblikovanje v Skupini Gorenje je – tako pravijo – pomemben del njihove vizije, zato sodelujejo tudi s svetovno znanimi oblikovalskimi imeni, za oblikovanje in razvoj novih izdelkov pa vlagajo visok delež prihodkov od prodaje.

Foto: Skupina Gorenje

Vrtenje kuhalnice v slogu

Oblikovalski studio Mashoni se je z drznim kompletom kuhinjskega pribora zavihtel med oblikovalsko elito, označeno s pečatom Red Dot. Kuhalnica, lopatica in vilica so izdelane iz slovenskega javorjevega lesa. Komisija je bila navdušena nad ličnostjo svetlega lesa, geometrijskimi oblikami, primernimi za sodobno kuhinjo, ter skritim magnetkom, ki omogoča pritrditev pribora na kovinske površine. Rokodelska tradicija ribniških suhorobarjev se tako nadaljuje v moderni, a nič manj uporabni preobleki.

Foto: Oblikovalski studio Mashoni