Vožnja v slogu

Vozi me nežno

In pametno! Veš, kako poskrbeti za svojega ljubljenčka, da bo pot tudi zanj prijetna?

Nekatere živali so naši redni sopotniki, druge se z nami peljejo vsaj takrat, ko jih iz trgovine odpeljemo v njihov novi dom. A pozor: poleg skrbi za udobje in dobro počutje je v vozilu seveda treba poskrbeti tudi za varnost – tako naših živalskih prijateljev kot tudi nas samih. Neustrezno prevažanje živali je namreč zelo nevarno: žival, ki se lahko med vožnjo prosto giblje po avtomobilu, hitro odvrne voznikovo pozornost s cestišča ali vpliva na njegovo rokovanje z vozilom, to pa lahko pripelje tudi do nesreče. Kaj torej velja upoštevati pri potovanjih z živalmi?

 

Evropejci smo vse raje v družbi psov, mačk, ostalih manjših sesalcev in okrasnih ptic, kažejo podatki Evropskega združenja proizvajalcev hrane za male živali FEDIAF. Približno 80 milijonov evropejskih gospodinjstev si lasti vsaj enega hišnega ljubljenčka. Ga imaš tudi ti?

To je moje mesto!

Pri sobivanju z domačimi ljubljenčki je treba imeti jasna in razumljiva pravila. Eno od takšnih je točno določeno mesto, ki se ga živalski prijatelj navadi – tudi v avtu. Nauči ga in pokaži mu, kje je njegovo mesto v avtu, nato pa vztrajaj pri tem pri vseh potovanjih. Vsaj v začetku bo to domačemu ljubljenčku močno olajšalo vožnje, še zlasti, če mu boš njegov prostor uredila in opremila z znanimi predmeti, kot so na primer odeja ali igrače od doma.

Ker je prvo pravilo prevažanja živali z avtom varnost, nikoli ne pusti, da se tvoj ljubljenček prosto sprehaja ali ti počiva v naročju, četudi je krotke narave. V primeru nepredvidenih situacij na cesti in ob sprožitvi varnostnih blazin se lahko žival resno poškoduje ali celo pogine!

 

Večina živali zelo dobro zaznava čustva svojih lastnikov. Stres, ki ga doživljaš med vožnjo, bo tako vplival tudi na njihovo počutje. Seveda velja tudi obratno; nemirna žival bo vplivala tudi na tvoje vozniške sposobnosti.

Vozi me pametno!

Katere načine transporta priporočajo strokovnjaki? Nika Gregorčič, dr. vet. med., svetuje: »Pse je zaradi varnosti in udobja najbolje prevažati v transportnem boksu. Nekateri uživajo tudi na sedežu, na katerem jih zaradi varnosti pripnemo na nastavek za varnostni pas.« Mačka bi se po drugi strani iz varnostnega pasa z lahkoto izvila, zato jo je varneje prevažati v boksu.

Za razliko od psov veliko mačk ne mara vožnje z avtomobilom. Hitro jo povežejo z obiski veterinarja, ki pa za mačke običajno niso najbolj prijetni.

 

Kako vse je mogoče prevažati živalskega prijatelja?

Primerno za pse, ki tehtajo od 11 do 25 kilogramov. Je poceni in prostorsko varčen način transporta. Ker bo na sedežih puščal dlako, na sedeže namesti podlogo. Pozor, psa na varnostni pas nikakor ne pripni za ovratnico, temveč z oprsnico!

Primerna za pse, težje od 26 kilogramov. Namesti jo med prtljažni prostor in zadnje sedeže ali med sprednje in zadnje sedeže. Pes bo med vožnjo ločen od voznika in drugih potnikov, ob prometni nesreči pa bo po vsej verjetnosti žal utrpel poškodbe.

Primerno za mačke ter manjše in srednje velike pse. Posadi ga med sprednji in zadnji sedež, v prtljažni prostor ali na zadnji sedež, nikoli na sprednjega. Boks je prostorsko precej potraten, bo pa v primeru trka varoval pred pobegom.

 

Ah, to vreme!

Če je zunaj hladno ali vroče, se hitro lahko zgodi, da na klimatski napravi nastaviš previsoko ali prenizko temperaturo, ob kateri bo tvojemu ljubljenčku postalo neprijetno ali celo življenjsko nevarno. Če žival prevažaš zadaj, je še kako smiselno kupiti avto s tripodročno klimatsko napravo, s katero lahko uravnavaš temperaturo na voznikovi in sovoznikovi strani avtomobila ter posebej tudi na zadnji klopi. Tako bosta zadovoljna oba, tvoj ljubljenček in ti. A pazljivo, žival v avto vedno namesti tako, da v njo ne piha neposredno (velja tako za klimatsko napravo kot za odprto okno).

Naj te zmerne temperature in oblačno nebo ne zavedejo. V toplih dneh se temperatura v potniški kabini lahko hitro podvoji, pri čemer priprta okna nimajo znatnega vpliva na znižanje temperature. Tudi za zimo velja podobno: če imaš na poti opravke tipa »se vrnem čez pet minut«, ljubljenčka raje pusti doma.

Pomisli, če je temperatura v avtomobilu ob tvojem odhodu po opravkih 21 stopinj Celzija, bo po 10 minutah v avtu narasla za deset stopinj! Če se bo »pet minut« v resnici zavleklo za eno uro, bo temperatura v kabini že 46 stopinj Celzija!

 

Te moram res ubogati?

Kot za ljudi tudi za živali velja, da se morajo med vožnjo držati pravil igre. Zato svetujemo, da psa ne prevažaš v avtu, dokler te ne uboga brezpogojno (to dosežeš z obiskom pasje šole in dosledno vzgojo). Večina psov sicer naravnost uživa v vožnji z avtomobilom. Nekateri to izkazujejo z navdušenim laježem, drugi si med potjo privoščijo umirjeno poležavanje ali celo spanec. Vedenje psa med vožnjo je odvisno predvsem od njegovega značaja. Glasen lajež in nemir psa, ki bi lahko povečala tudi stres voznika, je mogoče umiriti na več načinov. Pred daljšimi popotovanji je tako pse priporočljivo peljati na daljši sprehod in jih na tak način kar se da utruditi, da bo njihova raven energije med vožnjo nizka. Prav tako jih lahko »podkupimo« s kakšnim priboljškom ali igračo, ki jih bo med vožnjo zamotila. In kako denimo psička že kot mladička sploh navaditi na potovanja z avtom? Prvi izleti naj ne bodo predolgi in ceste ne preveč zavite, da se mu vožnja ne upre že na začetku. Cilj teh prvih poti naj bo kraj, kjer se lahko pes prosto igra in teka, saj se mu bo tako vožnja vtisnila v lep spomin. Po vožnji psa nagradi s priboljškom.

 

Ups ...

Sploh psom se lahko zgodi, da jim zaradi stresa med vožnjo uide. To lahko učinkovito preprečiš z upoštevanjem naših nasvetov in dovolj dolgim sprehodom pred vožnjo in (če gre za daljšo vožnjo) med njo, da si bo pes dal duška in opravil vse svoje potrebe, kjer jih mora. Ker lahko kosmati kepi kljub temu uide, kupi nepremočljivo podlogo, nanjo pa položi ljubljenčkovo najljubšo odejo, da se bo počutil udobno kot doma. Namig: podloga bo učinkovito zajela tudi dlake in ostalo umazanijo.

Priporočljivo je tudi, da psu ali mački pred daljšo vožnjo ne daješ piti ali jesti, saj s tem tvegaš slabost. V vsakem primeru se ustavljaj na približno dve uri in ljubljenca na kratko sprehodi. Sploh če vožnje ne prenaša dobro, bo to še kako godilo njegovemu počutju.

 

Slabo mi je

Psom je vožnja z avtomobilom praviloma prijetnejša kot mačkam, ki jo povezujejo z obiskom veterinarja. A imamo rešitev, nekaj ur ali - še bolje - dan prej v avto položi njeno najljubšo odejo in igračo. Zaradi živali znanega vonja bo ta med vožnjo mirnejša. Tako mačkinim kot pasjim želodčkom in živčkom bodo dobro deli priboljški, seveda pa jih za preprečevanje morebitne slabosti ne dajaj prepogosto in v prevelikih količinah.

Da kosmatincu vožnja povzroča slabost, sicer prepoznaš po njegovem otopelem obnašanju in pogledu. Zato ne vozi preveč sunkovito, če je le mogoče, pa namesto ovinkaste ceste raje izberi avtocesto. V primeru slabosti se za pomoč obrni na veterinarja.

 

Ne morem spati

Psa si sprehodila, pripela z varnostnim pasom in že se vozita. Ljubljenec pada v dremež, na radiu pa se ravno začne predvajati tvoja najljubša pesem. Že sežeš proti gumbu za povečanje glasnosti … Nikar! Glasna glasba lahko škoduje sluhu psov in mačk. Uživanje v najljubši pesmi raje prestavi na kasnejši čas, ko tvoj hišni ljubljenec viru hrupa ne bo izpostavljen.

 

Si kaj pozabila?

Pred vsako daljšo potjo pripravi poseben potovalni paket za domačega ljubljenčka. V njem naj bodo zdravila, hrana, posodi za hrano in vodo, zaloga vode, ena ali dve igrači, čistila za čiščenje morebitnih “nerodnosti” in vrečke za iztrebke. Za psa bo najbolje, če s seboj vzameš še njegovo najljubšo odejo ali kar celo pasjo posteljo; tako se bo počutil kot doma. Nikar pa ne pozabi dokumentov: če se odpravljaš čez mejo – velja tudi v EU –, pred odhodom skrbno preveri, ali si s seboj vzela evropski potni list za hišne živali. Iz njega mora biti razvidno veljavno cepljenje proti steklini.

 

Kako smrdi!

Od poletja 2017 v Sloveniji velja nova protikadilska zakonodaja. Ta predvideva globo za voznike, ki v avtu kadijo ob prisotnosti mladoletnega otroka. Podobno škodo z izpostavljanjem cigaretnemu dimu v tako majhnem prostoru, kot je potniška kabina, delamo tudi svojim hišnim ljubljenčkom, zato v avtu nikar ne kadi!

 

Kaj pa jaz?

Če imaš hrčka, ga v svet popelji v luknjasti škatli, ki je ne bo mogel pregrizti in ki mu bo omogočala dovolj velik dotok zraka. Ribice prevažaj z namensko torbo ali plastično posodo, ki jo kupiš v specializirani trgovini. Med vožnjo jo pokrij, saj tema žival pomiri, če pot traja dlje, pa posodo večkrat odpri. Paličnjak pa bo med vožnjo varen v transportnem terariju ali kartonski škatli.

 

Preberi še: Vonj po avtu